Ossi Saarinen


Olen keskittynyt erityisesti pääkaupunkiseudun eläinten jokapäiväisen elämän taltioimiseen, mutta teen silloin tällöin kuvausretkiä myös kauemmas Suomeen sekä ulkomaille. Erityisesti urbaani luonto ja ihmisen ja villieläinten välinen vuorovaikutus kiehtoo minua kuvausaiheena. Tykkään ottaa eläimistä sekä läheltä kuvattuja potretteja, että laajempia kuvia, joissa myös eläimen elinympäristö näkyy.
"Luonto ja erityisesti villieläimet ovat olleet suurin mielenkiinnon kohteeni jo pikkulapsesta asti. Jo ennen kuin osasin lukeakaan, kulkivat lintukirja ja kiikarit mukanani kaikkialle. Vietin päiväni kirjastosta lainattuja eläinkirjoja selaillen ja lähiluontoa tarkkaillen, niin paljain silmin kuin kiikareidenkin läpi. 18-vuotiaana kiikarit vaihtuivat kameraan ja jäin valokuvaamiseen koukkuun heti ensimmäisestä kuvasta lähtien. Kuvailin ahkerasti eri aiheita luonnossa, erilaisia kuvakulmia ja ideoita kokeillen ja pikkuhiljaa kameran asetukset tulivat tutuiksi ja kamera alkoi kulkea mukanani aina luonnossa liikkuessani
Itselleni luontokuvauksessa tärkeintä on itse luonto, kuvaaminen tulee vasta hyvänä kakkosena. Nautin jokaisesta luonnossa viettämästäni hetkestä enkä ole yhtään kuvausreissua joutunut katumaan, vaikkei muistikortille olisi tallentunut yhtään ainutta kuvaa. Kaikkein ikimuistoisimpia hetkiä ovat kuitenkin ne kerrat, kun useiden päivien etsimisen ja odottamisen jälkeen onnistuu lopulta löytämään ja kuvaamaan jonkin mielenkiintoisen eläimen.
Kuvillani haluan tuoda yleensä piilossa olevaa ja harvemmin nähtyä luontoa suuren yleisön nähtäville. Toivon ja uskon, että mitä enemmän ihmiset näkevät kuvia luonnosta ja sen ainutlaatuisista eläimistä, sitä enemmän he oppivat kunnioittamaan, arvostamaan sekä suojelemaan niitä. Julkaisen kuviani pääasiassa sosiaalisessa mediassa, jossa otan myös aktiivisesti kantaa luonnonsuojelullisiin aiheisiin.
Nyt 25-vuotiaana luontokuvaaminen on minulle täysipäiväinen työ. Kuvaamisen lisäksi opetan luontokuvausta järjestämilläni kuvauskursseilla ja -retkillä. Olen julkaissut eläinten kuvaamista käsittelevän kirjan sekä ollut kuvittamassa useita kirjoja, postikortteja, kalentereita ja muita tuotteita.