Jussi Ahokas


Olen Jussi Ahokas, 35 v, matemaattisten aineiden ja digitaitojen lehtori Kuopiosta

Kuvaaminen on kulkenut elämässäni aina taustalla, onhan isäni valokuvaaja, jolla oli alan liike syntymäpaikallani Keiteleellä. Varsinaisesti tutustuin kuvaamiseen syvällisemmin vasta, kun esikoiseni syntyi vuonna 2017. Tuntui siltä, että lapsesta olisi saatava parempia kuvia talteen. Näihin aikoihin kirjastoon mennessäni tartuin valokuvausta käsittelevään lehteen. Lehdestä avautui kuvia linnunradasta ja revontulista - olin myyty.

Viimeisien vuosien aikana olen kierrellyt ympäri Suomea ja muita Pohjoismaita kuvaamassa maisemia ja yötaivaita. Minulle maisema- ja yökuvaajana tärkeitä oppeja ovat kameran ja tekniikan hallinnan lisäksi olleet luonnon kierron parempi ymmärtäminen. Mietin jo valmiiksi seuraavan vuodenajan mahdollisuuksia ja sitä, mitä asiota silloin haluan kuvata.

Kuvaaminen on vienyt minut uskomattomiin hetkiin ja tunnelmiin, joita saan muistella loppuikäni. Moniko on ihmetellyt tähtitaivasta pari tuntia hyisen Orinoron rotkon pohjalla ja nähnyt avaruusraketin laukaisun tunturin laelta?

Tärkeintä mielestäni on tunnelma, erikoiset tilanteet, hyvä sommittelu, korkea laatu ja maalaustaiteesta tuttu visuaalisuus

Digitaalisuus on mullistanut yö- ja maisemakuvauksen täysin viimeisen kymmenen vuoden aikana. Näitä mahdollisuuksia pyrin hyödyntämään ja oppimaan niistä jatkuvasti lisää.

Vaikka meillä on puhelimet ja kaikki se tekniikka ympärillämme, luonnossa riittää paljon hämmästyttäviä asioita, joita mikään ei voi korvata.