LEHDISTÖTIEDOTE 6.3.2022


AINUTLAATUINEN LUONTOKUVATAPAHTUMA 17.6-30.7.2022.

VETELIN TAIDEKARTANO SAA VUOSITTAISEN VALTAKUNNALLISEN LUONTOKUVANÄYTTELYN JA LUONTOKUVATAPAHTUMAN

17.6.2022 Vetelissä Keski-Pohjanmaalla avautuu yleisölle seitsemän luontovalokuvaajan organisoima luontokuvanäyttely ja luontokuvatapahtuma - LUONTO 365. Näyttely kestää heinäkuun loppuun saakka.

Näyttelyyn on kutsuttu tunnettu ja kovatasoinen kuvaajajoukko. Mukana on useita kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa menestyneitä valokuvaajia ympäri Suomen. Useampia kirjojakin on näiden henkilöiden tuottamana syntynyt. Luontokuvaviikko-tapahtuman huipennuksessa on työpajoja vetämässä ja esiintymässä näyttelyyn osallistuvia Suomen ykkösrivin kuvaajia.

Näyttelyssä ovat esillä mm. Taru Rantala Seinäjoelta, Ari-Matti Nikula Kuusamosta, Jussi Ahokas Kuopiosta, Mika Honkalinna Limingasta, Jan Björk Kokkolasta, Lasse Kurkela Kauniaisista, Onni Rantanen Nokialta, sekä 12 v. lahjakas nuori kuvaaja Vetelistä, Nooa Mikkola.

Heinäkuussa 13-17.7.2022 on näyttelyyn liittyvä luontokuvaviikko, jossa on monipuolista ohjelmaa luontovalokuvauksen äärellä. Tapahtuman yhtenä osana on lasten luontokuvaleiri, jossa lapsia ohjataan luontokuvauksen äärelle. Tapahtuman päätteeksi avautuu lasten leirin kuvista näyttely Luonto 365-näyttelyn yhteyteen.

Tapahtumassa pääsee myös ohjatuille kuvausretkille Keski-Pohjanmaan kohteisiin sekä testaamaan, miltä yöpyminen kesäisessä luonnossa riippumatossa tuntuu.

Tapahtumaviikon lopuksi viikonloppuna on luentoja, esityksiä ja työpajoja luonnon ja luontokuvauksen äärellä. Mm. Meteorologi Kerttu Kotakorpi on käsittelemässä Suomen luonnon tilaa vuonna 2100, Ari-Matti Nikula käsittelee luovan luontokuvauksen keinoja sekä Taru Rantala lähikuvauksen saloja ja millaisilla keinoilla hän voitti Suomen vuoden luontokuvakilpailun. Jussi Ahokas perehdyttää maisemakuvauksen menetelmiin ja Mika Honkalinna omasta meneillään olevasta kirjaprojektista - Mikahan on Suomen tunnetuin korppikuvaaja.

Luontokuvatapahtuman taustalla on seitsemän luontokuvaajaa, joilla oli kesällä 2021 oma näyttely - Luonto 365 Vetelin taidekartanossa. Mukana oli silloin noin 100 teosta luontokuvan eri alueilta. Kaikki seitsemän ovat kohdanneet Keski-Pohjanmaan opiston valokuvauskoulutuksessa, josta kaikilla on valokuvaajan ammattitutkinto sekä luontovalokuvauksen erikoisammattitutkinto. Ryhmän voima on monipuolinen näkemys, koulutus ja kokemus luonnon kuvaamisesta, mikä tukee suunnitelmaa koota Veteliin vuosittain monipuolinen ja ajassa kiinni oleva luontokuvanäyttely.

"LUONTO 365 valokuvanäyttelyn järjestävän ryhmän yhteisöllisyydestä ja yhteisen tekemisen halusta kasvoi ajatus luoda jotain pysyvää, rakentaa luontokuvauksen ympärille tapahtuma, jollaista ei vielä ole olemassa. Koota yhteen alan ammattilaisia ja meritoituneita kuvaajia sekä alan harrastajia, luoda mahdollisuus luontovalokuvauksen alan yhteistoimintaan, koota koko alaa yhteen", kertoo valokuvataiteilija Jari Eklund.

"Näemme tulevaisuuden jo 10 vuoden päässä, jolloin mukana on 10.000 alan harrastajaa. Valokuvaus on maailman yleisin kulttuuriharrastus, lähes jokaisella on kamera ja sillä taltioidaan elämää päivittäin. Siihen nähden tavoite on täysin realistinen", sanoo Juha Kontiainen, yksi ryhmän kuvaajista. "Merkittävät luontokuvauksen alan toimijat ovat lähteneet innolla mukaan yhteistyöhön, laajentamaan luontokuvauksen kenttää. Kun kutsuimme kuvaajia näyttelyyn, vastaanotto oli erittäin innokas ja myönteinen. Myös seuraaville vuosille löytyy runsain mitoin loistavia kuvaajia kutsuttavaksi mukaan. Tila vain loppui tänä vuonna kesken, kartanossakin on seinät", Juha Kontiainen jatkaa.

Näyttelylle Taidekartano tarjoaa erinomaiset puitteet, se on jo havaittu viime vuoden näyttelyn myötä. Yhteistyö Vetelin kunnan kanssa on ollut erinomaista, mikä on hyvä perusta jatkolle.

Lisätietoja antavat:
Juha Kontiainen, luontovalokuvaaja, 0400 346 607, juha.kontiainen@outlook.com

Mikko Jauhiainen, luontovalokuvaaja, 0505 260 768, mikko.jauhiainen2@gmail.com

Jari Eklund, valokuvataiteilija, 040 321 8866, jarieklundphotographer@gmail.com